Sabarlah dan Kuatkan Hati

bismiLLah..

.credit to.

Alhamdulillah 4 paper lagi..doakan yea kawan-kawan. Rasa penat..tapi kena lawan juga sebab apa? Cuba teka. Sabarlah sebanyak yang mungkin. Allah nak bagi kita DUA kesenangan setalah SATU kesusahan ini (Al Insyirah5-6, Allah mengulangi ayat ini sebanyak 2 kali, dimana tafsir iBn Kathir menyimpulkan Allah akan memberi kita dua kesenangan setelah satu kepayahan, jadi kalau kepayahan kita 10, tak ke dapat 20 kesenangan gitu?Reverse psychology Allah kepada kita.. fikir-fikirkanlah).

Tadi melawat blog zauj kak Sumayyah terbaca tentang kata ulama ni. Moga dapat kuatkan hati mereka diluar sana, yang berjuang nafsu malas, penat, geram dll dengan kesabaran. Kagum dengan para pelajar perubatan ni. Lebih-lebih lagi yang pernah diuji dengan kegagalan dunia yang sementara.

” Sebagaimana seorang Ulama’ itu menunjukkan jalan untuk beribadah kepada Allah melalui curahan ilmunya,begitulah kemuliaan tugas seorang pengamal perubatan,yang juga menunjukkan jalan kepada ubudiah dengan merawat seorang pesakit sehingga mampu kembali beribadah. Masing-masing punya peranan menyebarkan rahmat Allah kepada sekalian hambaNya mengikut kemampuan dan kebolehan yang dikurniakan oleh Allah kepada mereka.”sumber

Moga Semangat!

Allah!

^_^

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s