If ‘he’ Were Here Among Us

bismiLLah..

Ya Allah..ya Raheem..Berikanlahku kesabaran yang kuat menghadapi ujian ini.Engkau la yang Esa, Ya Latif yang Maha Melembutkan hati manusia.

[3:139]

Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam), dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang akan menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (mengatasi musuh dengan mencapai kemenangan) jika kamu orang-orang yang (sungguh-sungguh) beriman.

CINTA

Hari tu, hari ku bersama adik-adik tersayang, penerus perjuangan ini yang bakal ku tinggalkan di bumi shamrock ini tak lama lagi. Ya Allah..Hati ku tersentuh dengan sesi taaruf kami ketika ditanya ‘Jika diberi satu minit bersama Rasulullah saw, Apakah yang kita mahu katakan padanya?’ Tiba-tiba tersentak dari gelak ketawa dan suasana riang ria ,bertukar esakkan dan linangan air mata. Tahu, daku tahu semua yang hadir mendambakan untuk bertemu denganmu Rasulullah. Ya ..kami rindu padamu, ya Habiballah..tapi banyak mana kami benar-benar rindu pada mu? berapa kali kami pernah selawat pada mu? Pernahkah kami  sayang dengan mu hingga nak menyambung dakwah yang telah kau lakukan? Kerana engkau sahaja, seluruh alam terus mendapat Rahmat oleh Allah . Dengan penat lelahmu itu Islam sampai kepada kami..namun engkau tak pernah jemu dan MENGELUH. Namun, kami? Baru sahaja ditekan, ditolak daripada menerima dakwah ini,sudah mula mengeluh tidak mahu berbuat apa-apa. Belum lagi dibaling batu sehingga patah gigi, belum lagi dihalakan pedang untuk dibunuh , dan even belum pun mendapat ujian seberatmu wahai Rasulullah. Malu untuk bertemu mu tapi daku rindu. Ya Rasulullah..apakah patut ku kata ‘Bawalah aku keluar dari dunia ini?’ seperti wanita berpurdah di dalam videao di atas? Memang benar..teruk sangat dunia ini. Sampai mahu lari? Ya Allah..daku telah wakafkan diri untuk berjihad di jalan dakwah ini. Baiahku padaMu..moga ku genggam sampai satu masa nanti nyawaku dicabut olehMu melalui malaikat Izrail, aku tetap di jalan ini. Mampukah daku? Ya Allah..ampunilah dosaku kerana suka bertangguh,dan terlalu sibuk mengenai dunia. Ya Rasulullah..daku rindu pada mu..janganlah ya Allah..kau sibukkan diriku sehingga terlupa cintaku padaMu dan Rasulmu.

Kalaulah Al-habeb (Rasulullah) ada diantara kita..
Maka akan hampir kepadanya samada yang jauh atau yang dekat
Daripada taibateen sebelum ia lenyap..
Mengharapkan hampir dengan habeb…

Hampir denganya jiwa menjadi baik..
Jika engkau berdoa pasti diperkenankan..
Cahaya Taha ( Nabi Muhamad ) tidak pernah lenyap
Pertemukanlah kami denganya Wahai Penerima doa

Aku gadaikan nyawaku wahai habeb ( nabi)
Muhamad yg memuliakan gharib
Berhampiran dengan mu jiwa jd baik
Wahai yg dutuskan sebagai rahmatan lillalamin

-MAKSUD nasyeed di atas-

Allah!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s