One paper left

Alhamdulillah…ana bersyukur dengan segala nikmat yang Engkau kurniakan kepadaku..

2703295347_2d911eaf36

Dah lama ana tak update dengan blog ni. Kesian tengok die. Alone~

Baru sebentar tadi, ana terbaca coretan hati kakak kesayanganku, wardatul baido’.. jazakumullahu khair kaithiran kak. Seperti orang lain, ana pun tergamam dengan kisah kakak ku itu. selama ni ana keluar, gelak2 semasa cuti summer yang lepas, boleh ana tak tahu kisah kakak ku ini? astaghfirullah…minta maaf kak.. sesungguhnya Allah dan akak sahaja yang tahu hikmah tersembunyi, agar akak lebih kuat dan tabah. Ya Allah…moga titisan air mata yang mengalir ini membuatkan ku lebih tabah dan tidak banyak merungut. Nak dibandingkan dengan ujian ku..Allah…apa lah sangat.Sebenarnye ada banyak list nasihat yang telah kuterima dalam beberapa bulan ni:

  1. dari kakakku sayang: kalau ,kita ada idea, dan idea kite ni diterima , maka, janganlah kite berasa bangga dengan apa yang kite kata. sepatutnya kita kena istighfar banyak2. (bagi ana, sebab kite mungkin riak dan syaitan akan menguasai diri kita)
  2. dari seorang bro: (dgn tegas) jangan la kita merendah-rendahkan orang. Itula..yang berlaku pada kita , pabila kite merasakan kite telah berada di atas. ( ana assume teguran itu adalah untuk ana huhu~)
  3. dari seorang kakakku sayang kedua: seorang pemimpin yang mantap bakal meninggalkan organisasi . hati ana memberontak dan akhirnya bertanya, “akak, mcm mana dengan lepas ni?” ” Ingat tak, kisah semasa Rasulullah wafat, apa yang saidina abu bakar kata? Kalau Engkau ikut Muhammad, baginda sudah wafat, tapi kalau Engkau ikut Allah…Allah takkan binasa….~ (nampak mcm biasa, tapi ana betul2 terkesan..astagfirullah T_T)

Tambahan pula, mode exam yang melanda kami semua..benar2 membuatkan masing-masing untuk berada dalam ‘ kepompong’ nafsi-nafsi. Ana pun sama huhu ~ Cuma..ana sangat setuju dengan apa yang kakakku sayang tulis dalam blog nye. Kalau setiap kali peperiksaan , Allah akan uji diri ana, tapi kali ni, Allah benar-benar uji diri ana supaya ‘clear’ dengan diri sendiri. Jelaskan fikiran kenapa perlu belajar semua ni. InsyaAllah…walaupun susah, ana dah mula belajar slow-slow…Ya Allah walaupun.sudah berkali-kali Engkau berikan ku peluang untuk meneruskan bidang ni…maka ya Allah…bantulah daku sekali lagi kali ini dan seterusnya..sesungguhnya Engkau lah yang berkuasa..lebih berkuasa daripada pemeriksa kertas-kertas peperiksaan ku itu. allahualam

~ pesanan untuk diri….jangan jadikan exam tu ‘tuhan’ akibat terlalu takut dengan nya lebih dari Dia..ighfirli ya Allah.. hamba Mu ini akan terus dan terus mencuba.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s