Wahai sahabatku….sayang kamu semua!

senyum_3

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah…ya Allah, banyak sungguh dugaan dalam persahabatan kami bertujuh ni. ya Allah.. aku yakin , kau takkan timpakan kesusahan dan dugaan ini semua sia-sia. inginku menangis kerana diri ini sudah lama tidak bertegur sapa dengan sahabat-sahabat ku ini. apa khabar wahai kalian? bagaimana keadaan diri kamu? nak menangis rasanya bila ana dapat tahu kalian kini menghadapi masalah ‘dilema’ ini. wahai sahabat perjuangan ku, bersabarlah! ingatlah kembali saat pertama kali engkau memahami mengapa perlu engkau mula berintima’ dengan perjuangan ini. ya Allah…kau kuatkan hati dia , tabahkan lah hatinya, dan kurniakanlah die dengan nikmat kemanisan iman. Wahai sahabat, walaupun diriku sudah kurang berkomunikasi dengan mu, janganlah engkau luntur semangat dan terus kaku. mungkin pesanan yang sahabat mu boleh beri, adalah teruslah perjuanganmu, carilah titik akhir matlamatmu dalam perjuangan ini dan istiqamahlah walaupun sedikit. sedikit itulah yang menjamin konsistensi wahai sahabat, dan melampau-lampau pada mulanya memang mudah untuk kita alami penyakit futur.

moga setiap komitmen yang Allah sendiri letak pada bahu mu itu, engkau sanggup lalui.. dan ingatlah wahai sahabat, bahwa jika engkau benar-benar bersabar,moga Allah beri keringanan buatmu di akhirat kelak..amiinnnn wahai sahabat..ingatkah sewaktu kita sama-sama berusrah, kakak naqibah kita pernah berkata bahawa setiap perkara adalah dengan taqdir Allah. engkau seorang, telah Allah pilih , daripada beribu manusia yang ada di sini, untuk bersama-sama berjuang dalam mata-mata rantai perjuangan rasulullah. wahai sahabat, inginku..mendengar rintihanmu..agar sama-sama kite muhasabah diri mana yang kurang. wahai sahabat jangan biar diri engkau menjadi lilin, berguna pada orang lain, tapi memakan dirimu sendiri. bagitahu la kami andai dikau menghadapi masalah. wahai sahabatku , jadilah engkau pelita, menerangi kegelapan, namun pabila minyak itu habis, engkau isi semula dengan minyak agar engkau dapat terus berhidmat pada manusia. ingatlah wahai sahabat! setiap titik peluh yang tumpah kerana berjuang fisabilillah, Allah beli kita dengan syurga ! masyaAllah….wahai sahabat!..doa banyak-banyak, sahabat..aku merindui saat kita bersama. semua pun begitu. huhu

Ya Allah yang memudahkan semua kesulitan,
Ya Allah yang mengumpulkan segala yang berpisah,
Ya Allah yang menjadi sahabat bagi setiap orang yang kesepian,
Ya Allah yang mencukupi kebutuhan bagi setiap orang yang kekurangan,
Ya Allah, Pemberi kekuatan kepada si lemah,
Ya Allah, yang memberikan rasa aman bagi setiap orang yang dilanda
ketakutan,

Berilah kemudahan pada kami atas segala kesulitan-kesulitan kami,
karena menghilangkan kesulitan itu mudah saja bagi Mu ya Allah.

Amin.. Ya Robbal ‘alamin…

..Dia telah memilih kamu, & Dia tidak m’jadikn k’sukaran utkmu dlm agama…Maka laksanakanlah SOLAT & tunaikanlah ZAKAT, & b’pegang teguhlah kpd Allah. Dialah pelindungmu; Dia sebaik-baik pelindung & sebaik-baik penolong. (22:78)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s